> ИлюстрацияТова съобщи министърът на образованието и науката по повод обучението

...
> ИлюстрацияТова съобщи министърът на образованието и науката по повод обучението
Коментари Харесай

Родители продават и залагат таблетите, осигурени от МОН?

 > Илюстрация
Това съобщи министърът на образованието и науката във връзка образованието на децата по време на изключителното състояние. Тогава децата от фамилии, които не разполагаха с компютри или таблети, получиха такива от МОН.

" Получих клипове, в които се вижда в обособените квартали, че " проповедите " си вървят по телефоните, само че не и образованието в електронна среда. Знаем, че нямат книги, само че имат смарт телефони, което е индикатор за отношението към образованието. Бяха предоставени и устройства за тези деца, само че огромна част от тях още вечерта бяха продадени, заложени или препродадени ", каза , който участва в семинар за шефове и специалисти на просветителни институции от цялата страна.

Най-голямото ни предизвикателство остават фамилии с липса на ангажираност към образованието. Те се усилиха като демографски дял, за първи път имаме през последните десетилетия деца, на които родителите им са с ниско обучение. Това е поради демографското възпроизводство на неграмотността, уточни министърът.

Още по-ясно се видя (липсата на ангажираност - б.а.) по време на образованието в електронна среда. Родителите отхвърлиха да работят с децата си, разяснява министърът на образованието.

" Да, една част от тези деца не са учили поради липса на устройства, само че е реалност, че имаме на първо място индиферентност за учене ", безапелационен бе той. 

“Миналата година си говорихме и със обществените сътрудници и взехме решение за увеличение на възнагражденията на учителите, само че това покачва и упованията. Те не са единствено да се оправим с краткосрочните провокации, свързани с Коронавирус, само че и да се оправим с дълготрайните провокации - да се включим интензивно и да приобщим всяко едно дете в просветителната система; да подобрим просветителните резултати; да повишим мотивацията за учене; да го възпитаме и да го създадем компетентен, можещ и приспособен за живота човек. Това са ни по-важните провокации, тъй като пандемията по този начин или другояче ще мине ", съобщи просветният министър.

Тази изключителна обстановка, в която бяхме сложени, сподели, че системата на образованието е подредена и на нея може да се разчита, сподели още Вълчев.

" Скоро ще публикуваме за публично разискване стратегиите за 5-и и 7-и клас, които променихме. Те са за облекчение без разбъркване на тематиките. Целта ни е да подобрим резултатите на учениците - не посредством повече заучаване за външното оценяване, а посредством повишение на така наречен когнитивна ангажираност ", добави той.

Тази когнитивна ангажираност ще способства за по-дълбокото учене от страна на децата и със дарба за смислени концептуализирани търсения на различни източници, а освен за зубрене на образователния материал, коментира Вълчев. Това значи, че децата ще бъдат насърчавани повече да мислят и намират на практика решения вместо да зазубрят информация.

" В 7-и и 12-ти клас излиза наяве, че тази (когнитивна) ангажираност се срутва, това е моментът, когато се учи за външното оценяване. Затова са нужни и тези промени и интегралния тест. Промяната на вида учене зависи и от характера на въпросите, които са предоставени на тестванията. Те би трябвало да са ориентирани към мерене на функционалната просветеност и уменията за решение на проблеми ", добави просветният министър. 

В края на юни, откакто излязоха резултатите от външното оценяване, МОН предложи изпитите след 4-ти, 7-ми и 10-ти клас да са с интегрирани проби. Това ще рече изпитът по Български език и литература да се съчетае с публичните науки, а този по математика – с естествените науки. От министерството считат, че главните предмети български език и литература и математика не са задоволителни.

" Не би трябвало със блаженство да се споделя какъв брой са високи резултатите на учениците. Те в действителност може да са високи от " резултата на частните уроци ", само че в случай че го махнем, може да не са чак толкоз високи резултатите. Нашите резултати може да са високи със заучаването, само че не са толкоз високи с когнитивната ангажираност ", сподели още той.

Тази година учениците ще учат повече като образователно време, тъй като няма да имаме грипни ваканции. Системата сподели, че можем да превключим в електронна среда, добави Вълчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР